De Bitcoin uitgelegd

De Bitcoin uitgelegd

De Bitcoin uitgelegd

De Bitcoin domineert in de laatste helft van 2017 steeds vaker het nieuws. De cryptomunt gaat steeds vaker over de kop en stijgt aanzienlijk in waarde. Eind 2017 is de $ 20.000 per munt al aangestipt en de verwachtingen van de Bitcoin in 2018 zijn hoog gespannen. Ondanks dat het speculeren blijft, stappen steeds meer mensen in.

Mensen die geen Bitcoin willen betalen, kiezen voor een altcoin. Maar wat koop je eigenlijk als je een Bitcoin koopt?

De Bitcoin

De Bitcoin bestaat al sinds 2010. In dat jaar kwam de technologie achter de Bitcoin naar buiten: een blockchain die ervoor moest zorgen dat mensen zorgeloos en gemakkelijk geld naar elkaar over konden maken. De centrale valuta zou ook Bitcoin heten.

Vandaag de dag denken veel mensen bij de term Bitcoin alleen nog maar aan de cryptomunt en niet aan de achterliggende techniek. De blockchain is namelijk een soort van grootboek voor transacties en werd door vele andere cryptomunten nog eens dunnetjes overgedaan.

De Bitcoin als technologie

De Bitcoin is als technologie zeer ingenieus. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat transacties snel en gemakkelijk van persoon tot persoon kunnen worden uitgevoerd, het zet ook nog eens de banken buitenspel. Bitcoin fungeert als een decentraal netwerk. Dat betekent dus dat er geen bemoeienis is vanuit de overheid.

Daarmee worden veel kosten bespaart, maar waarborgt de Bitcoin (financiële) privacy van haar gebruikers.

In de blockchain worden alle transacties van wallet naar wallet vastgelegd. Er is dus precies te zien hoeveel er in elke wallet zit. Maar de personen achter de wallets blijven geheim.

Is de Bitcoin een betaalmiddel?

In 2010 en in de jaren daarvoor was het dus Bitcoins doel om een betaalmiddel te worden. Met de blockchain als belangrijkste technologie.

Maar de Bitcoin wordt amper gebruikt als betaalmiddel. Natuurlijk zijn er bedrijven aangesloten die Bitcoin toestaan, maar je zou wel gek zijn om Bitcoin uit te geven. Iedereen die Bitcoin heeft, bewaart die. Want de waarde stijgt enorm!

Kocht je in 2010 of 2011 nog voor enkele Bitcoins een pizza, vandaag zijn enkele Bitcoins een nieuwe auto waard. Van vier tot vijf Bitcoins koop je bijvoorbeeld een nieuwe Tesla.

De toekomst van de Bitcoin

Het is niet de verwachting van experts dat de Bitcoin ooit echt als betaalmiddel gebruikt gaat worden. Ten eerste is de koers te onzeker en ten tweede zijn er alweer nieuwe technologieën die de Bitcoin verbeterd hebben. Ripple is daar een mooi voorbeeld van. Ze biedt een alternatief betaalprotocol én is gecentraliseerd.

De toekomst van Bitcoin als valuta ziet er vooralsnog rooskleurig uit, maar als betaalmethode zal het niet zo ver komen. Maar goed, de Bitcoin heeft ons vaker verrast…