Een lage instapdrempel voor beginnende cryptocurrency investeerders

Oplossing voor de grote drukte op het bitcoin netwerk

Een lage instapdrempel voor beginnende cryptocurrency investeerders

De wereld van de cryptocurrencies trekt steeds meer mensen aan die interesse hebben om een stukje van hun kapitaal te investeren in deze bijzondere en vaak zeer lucratieve markt. De sterk toegenomen interesse zorgt voor een flinke stijging van het aantal beginners maar deze laten zich vaak verrassen door met name de complexiteit van een exchange. Gelukkig hoeft een investering doen in cryptocurrencies in de praktijk helemaal niet zo complex te zijn als ze op het eerste zicht lijkt. Wij hebben alvast enkele zeer interessante tips op een rijtje gezet die er voor kunnen zorgen dat de instapdrempel voor jou als nieuwe investeerder in cryptocurrencies aanzienlijk kan worden verlaagd.

Tip 1: Maak gebruik van een toegankelijke exchange
Eén van de eerste zaken die bijzonder veel investeerders afschrikt is terug te vinden in de exchange waar gebruik van wordt gemaakt. Op dit vlak zijn er dan ook sterke verschillen vast te stellen binnen de wereld van de cryptocurrencies. Een grote, internationale exchange kan je zomaar de beste tarieven en de meest mogelijkheden aanbieden, maar wanneer je niet helemaal wijs raakt uit de manier van werken heb je er uiteraard ook niet zoveel aan. Bovendien is het zo dat verschillende van deze exchanges het uitsluitend mogelijk maken om bepaalde cryptocurrencies te kopen met tokens van andere cryptovaluta’s. Dat betekent in de praktijk dat je ook nog eens rekening moet houden met de interne wisselkoers tussen de beide crypto’s. Dit klinkt allemaal behoorlijk complex waardoor de instapdrempel op dit vlak aanzienlijk kan worden beïnvloed. Er zijn gelukkig ook alternatieven.

Op de Nederlandse markt zijn er bijvoorbeeld verschillende bedrijven terug te vinden die hun klanten de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld bepaalde credits aan te kopen met iDeal. Een bekend voorbeeld van een dergelijke aanbieder is LiteBit. Bij deze exchange is het mogelijk om niet alleen de klassiekers Bitcoin, Litecoin en Ethereum, maar ook een groot aantal andere cryptocurrencies aan te kopen tegen bijzonder interessante voorwaarden. Bovendien biedt een exchange als LiteBit nog een extra voordeel voor de beginnende investeerder in crypto’s. Het is immers zo dat ze voor een groot aantal virtuele munten over een eigen gehoste wallet beschikt waar de tokens in kunnen worden opgeslagen. Zo wordt er nog een extra risico uitgeschakeld.

Tip 2: Investeer alleen in cryptocurrencies die je kent en begrijpt

Heb je er geen flauw idee van wat een ‘gedecentraliseerd platform’ is? Heb je nog nooit gehoord over een smart contract en is het begrip ‘blockchain‘ je eigenlijk compleet onbekend? In dat geval is het een absolute vereiste om eerst even het nodige onderzoek te doen naar de producten waarin je wenst te investeren. Veel mensen investeren bijvoorbeeld niet onaanzienlijke bedragen in Bitcoin gewoon omdat iedereen er over praat en ze reeds een mooie koersstijging heeft weten te realiseren. Ja, uiteraard is dat correct, maar is dat echt de beste reden om te investeren in een cryptovaluta? Wellicht niet, in tegendeel. Investeren in iets dat je niet begrijpt gewoon omdat anderen het hebben gedaan is de perfecte manier om binnen afzienbare tijd veel geld te verliezen.

Bovenstaande klinkt misschien een beetje dramatisch en in de praktijk is het zeker niet allemaal zo zwart/wit, maar het toont wel aan dat een investering in cryptocurrencies geen spelletje is. Je moet goed begrijpen waar je, je geld in investeert en welk mogelijks toekomstpotentieel er aan dat investeringsproduct verbonden is. Is dit potentieel niet meteen duidelijk? Dan is er meer onderzoek vereist of is het wellicht de moeite waard om te kijken naar andere producten waar je een stukje van je zuur verdiende spaarcenten in kan stoppen.


Tip 3: Investeer alleen geld dat je kan missen

Veel beginnende investeerders in cryptocurrencies hebben het gevoel dat ze de boot reeds hebben gemist. Dat gevoel zorgt er voor dat ze nog snel een mooi rendement mee willen pikken vooraleer het definitief te laat is. Het gevolg hiervan is dat er wordt geïnvesteerd met zeer stevige bedragen die eigenlijk niet zomaar gemist kunnen worden. Hiermee worden enkele grote fouten begaan en wel omwille van meerdere redenen:

1. Je hebt de boot zeker niet gemist. De markt van de cryptocurrencies staat nog maar in haar kinderschoenen waardoor er werkelijk nog steeds een zeer mooi rendement mee te behalen valt. Daar hoef je, je dus zeker en vast geen zorgen om te maken.

2. Je moet nooit geld investeren in cryptocurrencies dat je niet voor een langere periode kan missen. Wanneer de koers dan omlaag gaat en je (tijdelijk!) een stuk van je investering ziet verdampen is de kans groot dat de schrik je om het hart slaat. Bovendien kan je ook zomaar de stabiliteit van je financiële situatie in het gedrang brengen. Dit zal je uiteraard koste wat het kost willen voorkomen.

Bovendien is het zeker als beginner (maar eigenlijk voor elke investeerder…) van belang om er voor te zorgen dat je investering in cryptocurrencies kan worden verspreid over verschillende tokens. Leg zeker niet al je eieren in dezelfde mand. De kans dat je bij een grote correctie of zelfs een crash een significant deel van je portefeuille in rook ziet opgaan is dan namelijk zeer aanzienlijk. Dit is eigenlijk iets dat je nooit uit het oog mag verliezen.

Tip 4: Kies voor cryptocurrencies zonder (hoge) kosten

De vierde en laatste tip die we in huis hebben en die structureel kan helpen bij het verlagen van de instapdrempel voor beginners binnen de wereld van de cryptocurrencies heeft te maken met de kosten waar je mee kan worden geconfronteerd. Neem nu bijvoorbeeld Bitcoin. Elke transactie welke op moment van schrijven wordt uitgevoerd is onderhevig aan een stevige blockchain fee. Deze kan er voor zorgen dat er meteen een niet onaanzienlijk deel van je investering in Bitcoin in rook kan opgaan. Er zijn ook nog andere cryptovaluta’s die andere niet onaanzienlijke kosten aanrekenen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Ripple die voor het aanmaken van een XRP wallet zomaar even 20 tokens vraagt. Wil je, je als beginner over dergelijke zaken geen zorgen hoeven te maken? Kies dan voor cryptocurrencies waar zo weinig mogelijk kosten aan verbonden zijn.

Actuele koersen van de Bitcoin, Bitcoin cash, Ethereum en de Ripple staan op deze pagina