Het nut van crypto exchanges

Het nut van crypto exchanges

Het nut van crypto exchanges

Wat zijn crypto exchanges, of voluit cryptocurrency exchange platformen? In principe precies wat de vertaling zegt: cryptocurrency omruil platformen.

Op platformen als Bittrex, CoinExchange, CoinBase, Poloniex en Changelly kun je heel eenvoudig cryptocurrencies ruilen voor andere cryptocurrencies.

Waarom dat interessant is? Dat leggen we je in dit artikel graag uit.

Altcoins

Het nut van altcoins is je vast niet ontgaan. Daar de meeste cryptovaluta op dit moment te duur zijn om aan te schaffen, zoeken veel mensen hun heil bij minder bekende munten. Deze alternatieve cryptovaluta worden altcoins genoemd.

Het voordeel van altcoins ten opzichte van bekendere munten is dat ze a) een stuk goedkoper in aanschaf zijn, b) je er dus veel meer van kan kopen in je wallet en c) ze een verbetering vormen van eerdere cryptocurrencies.

Goedkoop en veel altcoins

Je kunt dus op een makkelijke manier aan veel altcoins komen, zonder dat je jezelf helemaal scheel betaalt. Voor enkele tientjes of honderd euro kun je al voor tonnen aan cryptovaluta kopen. Het is dan puur een kwestie van afwachten en hopen dat de waarde gaat stijgen.

Wanneer je die altcoins wilt kopen kun je bij Litebit terecht. Maar het aanbod van altcoins binnen Litebit is eigenlijk zeer beperkt. Wanneer je echt nieuwe munten voordelig aan wil schaffen, moet je op onderzoek uitgaan op exchange platformen.

Betaling in Bitcoin

Wel is het zo dat het niet eenvoudig is om op exchange platformen aan het ruilen te gaan. Even snel wat euro’s overmaken is er namelijk niet bij. Exchange platformen werken volledig gedecentraliseerd en willen dus dat je Bitcoins (en soms ook Ether en Litecoin) overmaakt alvorens je kunt beginnen. Bitcoin is dan dus eigenlijk het ruilmiddel voor de goedkopere munten.

Als je dat eenmaal weet, valt het wel weer mee. Je kunt via BTCDirect of via Litebit natuurlijk heel eenvoudig en per iDeal aan Bitcoin kopen. Verplaats deze naar je wallet bij een Bitcoin exchange en binnen de kortste keren kun je aan het ruilen gaan.

Bewaren van altcoins op exchanges

Het nadeel van exchanges is dat ze niet allemaal even veilig zijn. Hackers en andere internetcriminelen weten dat er veel waarde circuleert op exchanges en doen dan ook allerlei pogingen om die websites te hacken. In sommige gevallen lukt dat en verlies je dus al je munten. Eenmaal verloren munten kunnen niet meer worden teruggehaald. Dat is een nadeel van gedecentraliseerde netwerken.

Bewaar je altcoins dus goed. Bekijk de opties voor software wallets (de meeste coins hebben daar informatie over op hun eigen website) of overweeg een hardware wallet aan te schaffen (let er dan wel op dat lang niet alle altcoins op die hardware wallets te bewaren zijn). Zo voorkom je dat je via een exchange veel geld kwijtraakt aan een hack of cyberaanval.