Wat is crypto nou eigenlijk ?

Wat is crypto?

Wat is crypto nou eigenlijk ?

Wat is crypto?

Je hoort er de laatste jaren steeds meer over en er zijn ook steeds meer mensen die er geld in investeren: cryptocurrency. Maar wat is dat dan eigenlijk precies? En nog belangrijker wat kun je er allemaal mee? Is het een typische hype die vanzelf weer overwaait of zijn cryptomunten een blijvertje? Er valt ontzettend veel over crypto te vertellen. We maken hieronder in ieder geval een begin door je wat basisinformatie te geven!

Digitale munteenheid
Er valt ontzettend veel over cryptocurrency te vertellen. Kortgezegd is crypto simpelweg digitaal geld. Dat klinkt echter een stuk eenvoudiger dan het is. Er zit namelijk een hele slimme en goed ontwikkelde technologie achter, waardoor het ontzettend veilig is om met deze digitale valuta te betalen. Een cryptocoin is niet tastbaar en kun je dus nooit zomaar in je hand hebben. Er wordt door de bijbehorende technologie een veiligheidsmuur gebouwd met behulp van hele lastige cryptografische algoritmes. Daar komt de naam crypto overigens ook vandaan.

Zeer goede beveiliging

De beveiliging van een bank of een museum met kostbare kunstvoorwerpen valt in het niet bij de beveiliging van digitale valuta. Alle gegevens rondom de cryptocurrency worden versleuteld waardoor het onmogelijk is om deze te hacken. Wanneer je een bepaalde transactie wilt bekijken of een transactie wil voltooien heb je een bepaalde key nodig. Alleen als eigenaar van de digitale valuta beschik je over deze keycode. Je kunt uiteraard een computer gebruiken om zo’n code kraken. Dat is echter onmogelijk. Zelfs als jouw computer de allersnelste ter wereld is, zal deze miljoenen jaren over het kraken doen.

Ontzettend populair
Misschien is dat ook de reden dat cryptocurrency zo waanzinnig populair zijn geworden de laatste jaren. Veel van de crypto ‘s zoals bijvoorbeeld Bitcoin, bestaan al jaren. Toch is de populariteit pas de laatste jaren extreme vormen aan gaan nemen. Dat komt onder andere doordat de waarde van cryptomunten in korte tijd ontzettend veel gestegen is. Er zijn over de hele wereld verspreid duizenden mensen die rijk zijn geworden door te investeren in Bitcoin. In de schaduw van deze digitale coin zijn bovendien tientallen andere coins ontstaan, waardoor er inmiddels een hele grote markt voor is ontstaan. Een slimme handelaar kan daar ontzettend veel geld mee verdienen.

Wallet

Wie over geld beschikt, heeft ook een portemonnee nodig om dat geld in te doen. Dat is eigenlijk net zo wanneer je over online geld beschikt. Sterker nog: als je niet over een zogeheten wallet beschikt, kun je helemaal geen cryptomunten aanschaffen. Je zult deze dus eerst moeten aanschaffen. Een wallet is meestal gratis en je kunt kiezen uit verschillende soorten. De meest veilige wallet is een hardware wallet die je op de computer aan kan sluiten. Daarnaast zijn er echter ook software wallets en online wallets beschikbaar. De meeste digitale coins die je kunt kopen beschikken over hun eigen wallet. Het is echter ook mogelijk om voor een algemene wallet te kiezen waarin je meerdere soorten coins op kunt slaan.